Behandlinger

Ved Råholt Tannlegesenter utfører vi en rekke behandlinger, og nedenfor kan du lese mer om noen av de behandlingene vi oftest får spørsmål om.

Krone

En krone er det som blir benyttet for å reparere en skadet tann hvor det ikke er tilstrekkelig med en fylling. Når vi lager en krone, blir den originale tannen slipt ned og formet til, før vi tar et avtrykk som benyttes til å lage en eksakt tilpasset krone til tannen. En krone tilpasses pasientens egne tenner og gir et naturlig resultat.

Vi tilbyr krone i helkeramikk eller metall keramikk (krone med en kjerne av metall og keramikk utenpå).

Illustrasjon av krone

Figur: Krone

Bro

Dersom man mangler en tann, eller flere, kan en bro lages for å erstatte disse. Nabotennene blir slipt ned og formet slik at disse kan brukes for å feste broen på hver side av tomrommet. Broen blir, i likhet med en krone, tilpasset pasientens tenner og skaper et naturlig resultat.

En bro kan lages i helkeramikk eller metall keramikk (kjerne av metall med keramikk utenpå).

Illustrasjon av bro

Figur: Bro

Rotfylling

Inne i kjernen av tannen finner vi pulpa, som består av nerver og blodkar. Disse strekker seg videre inn i kjernen av tannroten eller tannrøttene. Når vi rotfyller, er det fordi pulpa har blitt bakterieinfisert eller skadet. Oftest skyldes dette dype hull i tannen (fig. 1) eller i blant en tannskade. Under en rotfylling renses pulpa med nerver og blodkar bort, og blir erstattet av et materiale som lager en hindrende barriere for bakterier (fig. 2).

Etter at en rotfylling er utført, bygger vi tannen opp igjen enten med en fylling eller en krone.

Illustrasjon av rotfylling Illustrasjon av rotfylling

Figur 1 Figur 2

Periodontitt

Periodontitt er en betennelse i vevet rundt tennene. Forstadiet kalles gingivitt, en betennelse i tannkjøttet forårsaket av bakterier og belegg, som gjerne skyldes dårlig renhold av tenner og tannkjøtt.

Dersom belegget blir liggende, vil det etterhvert bli til tannstein, som forsterker betennelsen (fig. 1). Uten regelmessig tannbehandling og bedret renhold, kan benet rundt tennene brytes ned, og tannsteinen strekke seg videre langs tannroten. Over tid kan dette gjøre at tenner løsner, og eventuelt må fjernes (fig. 2).

Illustrasjon av periodontitt Illustrasjon av periodontitt

Figur 1 Figur 2